Please choose your territory and language
Benelux, Nederlandse

Schurter verslaat Absalon bij de BMC Racing Cup in het Zwitserse Lugano

14. April 2013

Lugano/Tesserete

Een geweldige sfeer, soepele organisatie en prachtig lenteweer zorgden voor een fantastische tweede ronde van de BMC Racing Cup in Lugano/Tesserete. 720 deelnemers in alle racecategorieën deden mee aan de race van 6,1 km, die bekend en geliefd is om zijn vele technische onderdelen. De toeschouwers zagen boeiende races die hun hoogtepunt bereikten in de verwachte strijd tussen twee mountainbikegiganten: Julien Absalon (BMC Racing) en Nino Schurter (Scott Swisspower).

De twee concurrenten toonden wederom geen genade in hun strijd om de overwinning. Zoals bij meer van hun dramatische duels op wereldbekerniveau het geval was, kwamen ze er pas in de eindsprint achter wie de kampioen van de dag zou zijn. De twee tolereerden alleen kort na de start compagnons: Lukas Flückiger werd belemmerd door een lekke band en Moritz Milatz, de winnaar van vorig jaar, had te lijden onder de nogal hoge temperaturen. Martin Fanger, die uiteindelijk derde werd, verloor als laatste het contact met Schurter en Absalon.

De twee racefavorieten gingen voor een vernietigende snelheid en vochten zich een weg naar de finishlijn. Er ontstond een kritieke situatie toen Schurter Absalon op een enigszins risicovolle manier inhaalde in de laatste haarspeldbocht voor de finishlijn. Er werd echter bepaald dat deze situatie binnen de grenzen van toelaatbaar lichaamscontact viel.

Absalon verspilde niet veel tijd met rouwen over de verloren overwinning. Hij vond troost in zijn ervaring tijdens de race op zijn splinternieuwe BMC teamelite TE01 29: "Ik ben heel blij dat ik Nino tijdens de afdalingen bij kon houden met deze fantastische nieuwe fiets. In het verleden was hij tijdens afdalingen sneller dan ik. Deze ervaring geeft me veel vertrouwen voor de komende grote races. En ik weet dat ik goed in vorm ben." Schurter was ook onder de indruk van Absalons prestaties tijdens de afdalingen: "Hij kwam zo dichtbij dat hij me zelfs opjoeg," zei de Zwitserse rijder.

Al met al was deze mannenwedstrijd op hoog niveau een gevecht tussen twee grote teams, beide uit Zwitserland. Met slechts één uitzondering waren alle rijders tot en met de achtste plaats teamleden van BMC Racing of Scott Swisspower. Waar Schurter de elite-overwinning binnenhaalde voor Scott Swisspower, won Matthias Stirnemann de competitie onder de 23 (vierde plaats) voor BMC Racing.

Bij de dames vond Esther Süss (Wheeler-IXS) vanaf het begin het juiste ritme. Zeer vroeg in de race kwam ze los van haar concurrenten en ze bleef nagenoeg alleen tot ze na vijf rondes in 1:17:49,9 de finishlijn behaalde. Katrin Leumann (Ghost Factory Racing) werd bijna een minuut later tweede. Kathrin Stirnemann (Sabine Spitz Haibike Pro Team), de kampioen van vorig jaar, greep de derde plek op het podium.

Alle resultaten: www.bmc-racing-cup.ch