Please choose your territory and language
Benelux, Nederlandse

Bart Aernouts wint Ironman 70.3 Zuid-Afrika

20. January 2013

Zuid-Afrika

20 januari 2012 - Bart Aernouts van het Uplace Pro Triathlon Team heeft vandaag op indrukwekkende wijze de halve Ironman van Zuid-Afrika gewonnen. Met een eindtijd van 04:03:53 was Bart sneller dan Ronnie Schildknecht (Zwitserland; 04:06:23) en Tim Don (VK; 04:10:40). Zo zorgde Bart met zijn eerste wedstrijd van 2013 voor een succesvolle seizoenstart voor het Uplace Pro Triathlon Team en kreeg de wedstrijd na de zege van Marino Vanhoenacker in 2012 opnieuw een Belgische winnaar. Teamgenoot Axel Zeebroek kende een off-day en eindigde 13e met een tijd van 04:27:31.

Bij de vrouwen moest Uplace-atlete Tine Deckers opgeven na materiaalpech. Titelverdedigster Jodie Swallow (VK; 4:34:29) zegevierde. Susie Hignett (VK; 04:43:38) en Lucie Reed (Tsjechië; 04:44:19) vervolledigden het podium.

De Uplace-mannen begonnen sterk aan de wedstrijd. Axel kwam in derde positie uit het water (23:50), zeven seconden na snelste zwemmer Marko Albert. Bart was elfde met een degelijke zwemtijd van 26:45. In het fietsen zette Bart een indrukwekkende opmars in. Halverwege het fietsgedeelte was hij al tweede, om vijf kilometer later definitief de leiding over te nemen. Bij het begin van de halve marathon had hij een voorsprong van meer dan twee minuten opgebouwd. Schildknecht en Albert volgden in tweede en derde positie. Bart zou die voorsprong niet meer uit handen geven. Axel had het vanaf het begin moeilijk op de fiets en kreeg ook last van de bilspieren, waardoor hij tijd en plaatsen verloor. Hij zou het fietsgedeelte afronden in 16e positie. In het lopen kon hij nog een paar plaatsen opschuiven, waardoor hij de wedstrijd alsnog met een dertiende plaats kon afsluiten.

Bart Aernouts was natuurlijk blij met zijn eerste zege van het jaar: "Winnen is altijd leuk, he, voor het team en mezelf. Het jaar beginnen met een overwinning motiveert en stelt gerust. Door de geboorte van mijn dochter was mijn wintertraining korter en anders dan gewoonlijk. Ik deed begin januari weliswaar een goeie stage in Lanzarote, maar toch vertrek je dan met een aantal vraagtekens naar die eerste wedstrijd. Vooral over mijn zwemmen ben ik tevreden. Ik kwam met de tweede groep uit het water, samen met atleten die ik vorige jaren nog voor moest laten gaan. Dat gaf meteen goeie moed voor het fietsgedeelte, waarin ik geprobeerd heb zo snel mogelijk naar voor te rijden, en toen dat gelukt was, een voorsprong uit te bouwen. Ik heb moeten werken in de halve marathon, maar uiteindelijk heb ik de wedstrijd op een constante manier kunnen afsluiten. Misschien heeft de geboorte van mijn dochter Paulien me dan toch vleugels gegeven..." Bart blijft nu ruim twee weken verder trainen in Zuid-Afrika. Daarna volgt de triatlon van Abu Dhabi.

BMC Switzerland is de nieuwe fietssponsor van het Belgische Uplace Pro Triathlon Team. Bart Aernouts maakte na een zeer succesvolle duathlon carriere de overstap naar de triahtlon sport wordt door insiders als een van de grootste talenten van het circuit beschouwd. Bij zijn eerste deelname wereldkampioenschappen in Hawaii finishte Bart op de 11 plaats en liep hij de snelste marathon van alle deelnemers.

Ronnie Schildknecht van het Zwitserse EWZ Triathlon Team maakte het succes voor BMC Switzerland tijdens deze eerste IM wedstrijd van het jaar compleet met een sterke tweede plaats: "Ik had een erg goeie dag vandaag, het was de eerste wedstrijd van het jaar en dus altijd wat afwachten hoe de vorm echt is. Ik ben tevreden met mijn tweede plaats. Bart was super vandaag en verdiende de zege."

Volledige resultaten